וינדוס 10 תזהיר מפני קריסת כונן SSD
כשתראו את האזהרה הבאה – אתם חייבים לגבות דחוף את כל המידע שלכם
ההבדל בין כונן מכני לכונן דיגיטלי
כונני SSD אכן מהירים הרבה יותר מכוננים קשיחים מכאניים, אבל גם הם לא עמידים מפני קריסה כללית.
הבעיה העיקרית וההבדל הגדול בין כונן מכאני לכונן SSD, זה שכשכונן מכאני מגיע לסוף חייו, רוב הסיכויים שאתם תדעו על כך.
נקישות, קולות מוזרים, מסכים כחולים, כשהרדיסק מכאני מגיע לסוף חייו אתם תקבלו מלוא החופן מכל אלו. ותבינו שאתם חייבים לגבות הכל לענן או לכונן קשיח חיצוני, ולהחליף כונן.
כשכונן דיגיטלי, SSD ובמיוחד SSD NVMe מגיעים לסוף חייהם – אתם לא תדעו על כך. כי הם יעשו זאת בשקט וללא אזהרה מוקדמת. השאיפה של מיקרוסופט היא למנוע מאותו אסון פוטנציאלי לגרום לאיבוד טוטאלי של הנתונים שלכם, ופיתחו תכונה חדשה לניטור בריאות הכונן שנוספה ל- Windows 10. שאותה תקבלו בעדכון האחרון של מערכת ההפעלה שלכם.
מה בעצם אומר העדכון?
בהודעה על שחרור עדכון של Windows 10 Insider Preview Build 20226, אומר ברנדון לבלנק, (מנהל התוכנה הבכיר במיקרוסופט), כי עדכון זה נועד כדי לנטר את בריאות הכונן ובעצם ליצור מערכת ניטור חדשה לגמרי שתוכל לזהות הפרעות חומרה בכונני SSD של NVMe.” כאשר מתגלה הפרעה חריגה זו, אתם תקבלו התראה על שולחן העבודה: “התקן אחסון עלול להיות בסיכון לכישלון ודורש את תשומת לבך.” מיקרוסופט הוסיפו להודעה גם קישור לחיץ שיטען את אפשרויות ניהול הכונן וגיבוי של Windows 10, ושם תקבלו מידע מפורט יותר מדוע Windows שלחה את ההודעה, ותצוגת בריאות הכונן שלכם.
הודעת האזהרה המלחיצה ביותר שתראו
ברגע שתראו את ההודעה מעלה קופצת – זה הזמן לעצור את כל מה שאתם עושים ולהקדיש את כל הזמן כדי לגבות מיידית את כל הקבצים, המסמכים התמונות ומערכת ההפעלה שלכם.
כי כשמופיעה לכם הודעת אזהרה זו המשמעות של זה היא שכונן הSSD המהיר במיוחד שהסתמכתם עליו – עומד להגיע לסוף חייו.
כיצד לבדוק איזו גרסת וינדוס יש לכם
כדי לבדוק האם קיבלתם כבר את העדכון החדש, תוכלו לבדוק בקלות איזו גרסה של וינדוס ואיזו גרסת Build מותקנת לכם על המחשב
בכדי לעשות זאת, פתחו את תפריט ההתחלה הקלידו winver ולחצו אנטר.
לחלופין, ליחצו על מקש Windows במקלדת, החזיקו אותו לחוץ ולחצו על האות R – ייפתח לכם שורת פקודה ובה תכתבו winver ולחצו אנטר.
יופיע לכם חלון עם גרסת מערכת ההפעלה הנוכחית שלכם כולל כל הפרטים.
איך לבדוק את תקינות הכונן בכל רגע נתון
ניתן לבדוק את תקינות הכונן בכל רגע בגרסת Build 20226. פשוט פתחו את “הגדרות> מערכת> אחסון> נהל דיסקים ונפחים> מאפיינים” שם תמצאו מידע על הכונן הקשיח שלכם.
שם תוכלו גם לראות את משך החיים המשוער של הכונן, הטמפרטורה הנוכחית שלו וכל האזהרות בטקסט אדום. במסך זה תהיה לכם גם אפשרות “גבה עכשיו” לנוחיותכם.
זהו גם טיפ טוב באופן כללי, לדאוג לגיבוי תקופתי קבוע.
למרות שמערכת חדשה זו אמורה לתת לכם התראה מוקדמת מתי יהיה הכשל הבא שלכם, אך אף מערכת לעולם לא תוכל להתריע על טעות אנוש שתעשו שתגרום למחיקת הנתונים.
שתפו ב-
גיבוי קבוע - תמיד רעיון טוב
אז נכון, המערכת הזו תתריע לכם על כישלון מתקרב בכונני SSD, אבל תמיד כדאי לדאוג לגיבוי קבוע.
אם אינכם רוצים להשתמש בגיבוי של Windows, יש מספר רב של תוכנות גיבוי מצויינות לבחירה, ותמיד אפשר להתחבר לשירותי גיבוי מקוון (גיבוי ענן) כמו Google Drive או Microsoft One Drive ולקבל גיבוי קבוע של המסמכים שלכם וכל חומר אחר שתבחרו לגבות ואפילו לקבוע נקודות גיבוי קבועות.
וגם אם קרה אסון ונמחק לכם הכונן, זה לא תמיד אומר שהכל אבד לנצח. תוכלו להזמין אצלנו שירות שיחזור מידע מכוננים קשיחים ורוב הסיכויים שתוכלו לקבל את הקבצים שחשבתם שאבדו לנצח.
עדכון מערכת הפעלה - מתי העדכון יגיע אלינו?
העדכון Build 20266 כבר כאן!
במידה שלא הגדרתם שעדכון חלונות והתקנת עדכונים תעשה באופן אוטומטי לחלוטין, כל מה שאתם צריכים לעשות כדי לקבל אותו זה ללחוץ על “הגדרות”–>”לוח הבקרה”–>”עדכון ואבטחה”–>”בדוק עדכונים זמינים”. עליכם להיות חברים בתוכנית Windows Insider Preview כדי להחיל עדכון זה.
ההצטרפות נעשית ע”י כניסה ל”הגדרות”–>”לוח הבקרה”–>”עדכון ואבטחה”–>”התוכנית למשתתפי Windows Insider”.
הצטרפות לתוכנית Windows Insider Preview
איך לבצע גיבוי בתוכנת Aeomi Backuperr
גיבוי בעזרת תוכנה מקצועית
החיסרון הגדול של כונן SSD
החיסרון הגדול של כונני SSD מבוססי NAND Flash הוא שבעוד כונן מכאני יכול (תיאורטית) להגיע לאורך חיים של כ-10 שנים(!), לכונני SSD יש סוג של “שעון פנימי מתקתק” שמקציב להם מראש את אורך החיים שלהם.
אורך החיים של כונן SSD מוגדר באופן אוטומטי להיות בין 3000-10,000 כתיבות מידע חדשות על תא האחסון.
ברגע שהכונן יגיע (והוא יגיע מתישהו) לכמות כזו של כתיבות על השבב, הכונן פשוט לא יכתוב מידע חדש ובעצם סיים את חייו.
לכן יצרני הכוננים משתמשים באלגוריתמים של “פילוס בלאי” כדי לפזר באופן שווה את המידע על התאים על ידי הבקר, ובכך להאריך את חייו.
כמו בכוני HDD, גם לכונני SSD מצויידים בטכנולוגיית S.M.R.T וכך ניתן בכל רגע לדעת את בריאות ואורך חייו של כונן הSSD.
לסיכום
הכרזה הזו היא עליית מדרגה באופן בו אנו יכולים להבין ולדעת מה קורה בתוך כונני הNVMe שלנו, שלרוב איננו שמים לב אליהם ומניחים הנחה מוטעית שהם יעבדו לנצח…
כמו שכתבנו מעלה, כונני SSD אמנם מהירים יותר וקטנים יותר, אך אורך החיים שלהם לעתים קצר משמעותית מכוננים מכאניים.
נכון לכתיבת שורות אלו, עדכון זה זמין רק למשתתפי תוכנית Windows Insider Preview Program