איך לבצע ניקוי אבק במחשב נייח בעצמכם
בכתבה זו אלמד אתכם כיצד ניתן לבצע ניקוי אבק במחשב לגמרי לבד, ללא צורך במעבדת מחשבים. ניקוי אבק יאריך את חיי המחשב שלכם וימנע הרבה תקלות חומרה והתחממות המחשב.
למה צריך בכלל לנקות אבק?
בעבר היינו מניחים את המחשב הנייח על גבי השולחן, כך שגם אם צבר אבק – זה לא היה נורא כל כך. אך בשנים האחרונות המחשבים הפכו כבדים יותר וגם שינו צורה והוסיפו גובה כך שלהניח אותם על השולחן נראה היום דבר מאד לא פרקטי וגם לא אסטטי.
במקומות העבודה עדיין מחשבים רבים מונחים על השולחנות כי הם “מחשבי מסוף” (טרמינלים) והם גם קלים וגם מאד קומפקטיים. כך שאין שום בעיה להניח אותם על השולחן.
כיום כשהמחשבים מונחים על הרצפה, ולרוב בלי מעמד או מתקן הגבהה כלשהו, הם צוברים המון המון אבק ודבר זה במהלך הזמן גורם לסתימת פתחי האוורור של המחשב ולתקלות חומרה רבות החל מהתחממות המעבד וכלה בחוסר אפשרות של ספק הכח להוציא את האוויר החם החוצה וכל החום מצטבר בתוך המארז דבר שברור לכולנו שלא יכול להיות טוב…
התוצאה של חסימת פתחי האוורור היא התחממות מעבד, התחממות לוח האם והתחממות כללית של כל החומרה במארז. הרכיבים שפולטים הכי הרבה חום הם: ספק הכח, המעבד וכרטיס המסך.
במקרה של כרטיס מסך של גיימרים או גרפיקאים החום יכול להיות קיצוני ומצריך פתרונות קירור מתקדמים, אך על כך נפרט בכתבה הבאה של פתרונות קירור למחשבים.
אז איך מנקים לבד את המחשב?
דבר ראשון חשוב לדעת שגם לפעולה פשוטה של ניקיון מחשב יש צורך בחוש טכני בסיסי של לפרק את המארז ולחבר את הדפנות שלו בחזרה בעזרת מברג פיליפס או מברגה.
אם טכניקה זה לא התחום שלכם – אל תעשו זאת. קחו לטכנאי מחשבים או מעבדה ובקשו מהם לנקות. עלויות ניקוי נעים בין 50-70 ש”ח לא סיפור יקר במיוחד.
רשימת ה”מצרכים” 🙂
- מברג פיליפס \ מברגה עם ראש פיליפס
- מיכל אוויר דחוס (ניתן לרכוש בקישור הבא: מיכל אוויר דחוס)
- ניתן להשתמש גם בקומפרסור בוכנה אחת, או פן לשיער. חשוב! לכוון אותו אך ורק על אוויר קר! בשום אופן לא על אוויר חם.
- גם מפוח עלים קטן יעשה עבודה מצויינת (אפשר לקנות בשז”ר, הום סנטר או עלי אקספרס)
- מטלית לחה סחוטה היטב
HILDA 600W Air Blower
שלבי הניקוי עצמו:
- נתקו את כל הציוד ההיקפי המחובר למחשב: מקלדת עכבר, מדפסת, כבל רשת, כבלי אודיו של הרמקולים והמיקרופון, אזניות וכל התקני הUSB האחרים.
- נתקו את המחשב מהחשמל משני צדי הכבל, פרקו את כבל המתח מתוך המחשב ונתקו את הכבל מהשקע בקיר.
- לחצו על כפתור OFF על גבי המארז (נמצא בגב המארז, סמוך לספק הכח)
- הוציאו את המחשב לאיזור מאוורר (אתם לא רוצים למלא את הבית שלכם באבק…) בחצר, מרפסת, גינה זהו מקום אידיאלי לניקוי
- קחו מברג פיליפס או מברגה ופרקו את דופן המארז. לרוב המארזים יש 2 ברגים בגב המארז אשר כשמסירים אותם ניתן להסיר את דופן המארז. שימו לב שאתם מסירים את דופן המארז של החלק העליון של לוח האם ולא גב לוח האם. איך תעשו זאת? מאד פשוט – החזיקו את המחשב עם הפנים אליכם – הדופן השמאלית היא הדופן שאתם צריכים לפרק.
- לאחר שפירקתם את הדופן, נתגלה לוח האם והרכיבים שעליו.
- קחו את מיכל לחץ האוויר (נערו היטב לפני השימוש וחברו את הצינורית לפיה) או הפן, ובמרחק של כ-10 ס”מ או יותר, התחילו לנקות את הלוח אם, בדגש על המאוורר מעל למעבד, ופתחי האיורור הפנימיים.
- חשוב מאד! בצעו ריסוס לחץ אוויר רק כשהמיכל מוחזק במאונך! אל תחזיקו את המיכל בשום צורה אחרת, לא בזווית ובטח שלא במהופך כשהפיה שלו כלפי מטה.
- לאחר שסיימתם לנקות את תוך המארז, עיברו לחלק החיצוני ונקו את פתחי האיורור מבחוץ, בהקפדה על מאוורר ספק הכח שסופח הכי הרבה אבק.
- לאחר הניקוי תאלצו לעבור לעתים מניקוי חיצוני לפנימי כי האבק יעוף לכם מבחוץ לחלק הפנימי שוב
- עם המטלית הלחה נקו את רצפת המארז והחלק החיצוני של המחשב היזהרו לא לגעת עם המטלית בחלקים והרכיבים הפנימיים ובוודאי שלא לנקות אותם עם המטלית. נקו רק את רצפת המארז והחלק החיצוני שלו עם מטלית.
- הרכיבו מחדש את דופן המארז
- חברו את כל חיבורי הציוד ההיקפי מחדש לגב המארז
- חברו את שקע החשמל
- הדליקו את כפתור ON ליד ספק הכח
- תהנו! המחשב שלכם נקי! 🙂
תמונות ניקוי לפני ואחרי
השקענו בכתבה מקורית ואיכותית. אם אהבתם, נשמח לשמוע את דעתכם 😊
אודות המחבר
שגיא מוגרבי כל הפוסטים של שגיא מוגרבי
טכנאי מחשבים בחיפה, מנהל את Sagi PC וטכנאי מחשבים ורשתות בעל 20 שנות ניסיון בתחום המחשוב והתמיכה הטכנית.
בעל ניסיון רב בניהול אתרי אינטרנט, ניהול רשתות תקשורת ביתיות ועסקיות, ורכש ידע רב בעבודה עם חברות התקשורת הגדולות בארץ.
בנוסף עוסק בבניית וקידום אתרי אינטרנט ומעביר הדרכות בתחום המחשבים, בניית אתרים וקידום אתרים אורגני בגוגל.
ואללה גאוני וגם עובד עשיתי עם פן כמות האבק שעפה מהמחשב, מפחידה